20.5.2014

Älykkäät lapaset

Menneen talven paukkupakkasilla totesin, ettei puhelinta kestä ulkosalla käyttää ilman jonkin sortin käsineitä. Silloin mieleeni juolahti kutoa lapaset, joissa olisi pieni kurkistusaukko etusormelle älypuhelimen naputtelua varten.

Siitä olikin pitkä aika kun olin viimeksi lapasia kutonut. Piti ihan kaivaa ohjeita esiin ja muistella millaisia peukaloratkaisuja sun muita kommervenkkejä lapasiin liittyikään. Löysin peruslapasen ohjeen suunnilleen seiskaveikan paksuisille jämälangoilleni Novitan sivuilta, ja niin aloitin musta-harmaa -raitaisten älytumppujeni neulomisen:


Kukkuu!

Älytumput aka Älykkäät
Malli: Novitan Peruslapanen 7 Veljestä -langalle
mukaellen, tuunattuna etusormiaukolla :)
Langat: Seiskaveikan vahvuisia jämälankoja
Puikot: 3½ mm

Mieheni kysyi lapaseni nähtyään tekisinkö hänellekin samanlaiset. Ja kyllähän se sopi! Mies toivoi väreiksi mustaa ja punaista. Koska kultani on melkoinen jäänäppi, päätin tehdä hänen lapasiinsa kirjoneuletta, jotta niistä tulisi omiani lämpöisemmät.

Pyysin miestä valitsemaan kirjoneulekuvion sivustolta nimeltään Random Squares Pattern Generator. Kyseinen sivusto on yksi viimeisimmistä lemppareistani - se nimittäin generoi neulekuvioita annetun silmukkamäärän mukaan! Ooh la laa!

Generaattori luo arpomastaan kuviosta helppolukuisen ruudukkokartan, ja demonstroi lisäksi miltä kuvio näyttää neljäsosana, yhtenä rivinä tai isompana tasona. Ja jos arvottu kuvio ei miellytä, voi arpoa toisen, ja kolmannen, ja... [ Varoitus: tähän voi jäädä koukkuun 

Kuviot voi myös tulostaa tai tallentaa koneelleen A4-kokoisena pdf-tiedostona.

Jos et siis ole vielä aikaisemmin tätä generaattoria kokeillut, suosittelen testaamaan! Generaattori on englanninkielinen, mutta otin siitä kuvakaappauksen ja suomensin kuvaan kaiken olennaisen (punaisella).  Olkaapa hyvät:Eikö olekin mahtava leikkikalu! Tässä muutamia esimerkkejä kuvioista:

Yhden kuvion leveys: 14 silmukkaa

Yhden kuvion leveys: 14 silmukkaa

Yhden kuvion leveys: 14 silmukkaa

Yhden kuvion leveys: 14 silmukkaa


Yhden kuvion leveys: 22 silmukkaa

Yhden kuvion leveys: 22 silmukkaa

Samalta sivustolta löytyy myös muita kuviogeneraattoreita - muun muassa tällainen Maze Pattern Generator, joka tekee labyrinttikuvioita:Miehen älykkäitä kutoessani satuin olemaan oikean lapasen kohdalla niin ajatuksissani, että miltei unohdin koko älyaukon... :D Sama pää, kesät talvet... Eli etenkin jos on rutinoitunut lapasten kutoja, kannattaa pysyä hereillä siinä kohtaa, ettei ohita aukon paikkaa :)

Etusormen aukon paikka löytyy sitten ihan vain testaamalla. Sinne ylimmän nivelen tienoille se kannattaa sijoittaa. Aukko tehdään samalla tekniikalla kuin aukkopeukalo, jonka ohjeen voit katsoa vaikkapa täältä Yhteishyvän sivustolta. Tuolla sivulla on muuten ohjeet myös kolmenlaisiin peruslapasiin!Käytössä nämä älytumput ovat olleet kertakaikkisen kätevät, joten en voi kuin suositella kokeilemaan! 

Nythän nämä joutavat jo varastoon odottelemaan seuraavaa talvea... ehkä ennätän siihen mennessä tehdä tällaiset vielä lapsillekin. Digiajan lapsina hekin nimittäin tilasivat itselleen tällaiset. Ehkäpä nuo kesäiset jäätelöt ja hattarat saa kuitenkin paremmin popsittua paljain käsin :)

Kohta on kesä..!

2 kommenttia:

  1. Kiva idea ensitalvelle ja tätä generaattorisivua täytyy kokeilla.

    VastaaPoista
  2. Kiva että tykkäsit! Ja mitä tuohon generaattoriin tulee - muista että sinua on varoitettu: siihen saattaa jäädä koukkuun... ;)

    VastaaPoista