28.5.2014

Neulottu tiskirätti

Tuskailin taannoisessa Virkatut korit -postauksessani Novitan Hanko-langan hankaluutta virkatessa. Keskeneräiset kujeet -blogin ystävällinen Doris vinkkasi, että Hanko soveltuu hyvin tiskirättien tekoon. Kiitos Doris, vinkkisi ansiosta pääsin ystävystymään Hangon kanssa vaikean alun jälkeen. Neuloessa Hanko oli huomattavasti mukavampaa!

Testimielessä tehtailin yhden rätin. Mallin keksin omasta päästäni, ja koon arvioin silmämääräisesti, jäljellä olleen kerän mukaan.
1n, 1o -tiskirätti
Ohje: oma, kts. alla
Lanka: Novita Hanko (siniharmaa)
Puikot: 5mm

Koska tein rätin keskiosaan helmineuletta, nimesin lopputuloksen sekä helmineuleen että blogin mukaisesti 1n, 1o -tiskirätiksi :)

Jos vaikkapa joku teistä intoutuu tekemään samanlaisen, onnistuu se seuraavalla tavalla:

1n, 1o -tiskirätti
Lanka: Novita Hanko
Puikot: 5 mm
Valmiin työn koko: n. 15 cm x 15 cm
Luo aluksi puikoille 22 silmukkaa. Työn sivuille muodostuu siisti silmukkareunus, jos nostat joka kerroksella ensimmäisen silmukan suoraan oikealle puikolle neulomatta sitä lainkaan. 
1. kerros: Neulo kaikki silmukat oikein
2. kerros: Neulo kaikki silmukat oikein
3. kerros: Neulo kaikki silmukat oikein
4. kerros: Neulo kaikki silmukat oikein
5. kerros (työn nurja puoli): Neulo 3 silmukkaa oikein, *1n, 1o*, toista *-* kunnes jäljellä on 5 silmukkaa. Neulo sitten 2 s nurin ja 3 s oikein.
6. kerros (työn oikea puoli): Neulo 3 s oikein, sitten vielä 1 silmukka oikein, ja sen jälkeen *1n, 1o*, kunnes jäljellä on 5 silmukkaa. Neulo kaikki nämä 5 silmukkaa oikein.
Jatka sitten kerrosten 5 ja 6 mukaisesti, kunnes työn korkeus on n. 13 cm. Neulo viimeiseksi nurjan puolen kerros.
Neulo lopuksi 4 kerrosta ainaoikeaa (=kaikki silmukat oikein työn kummallakin puolella), niin että neljännellä kerroksella päättelet kaikki silmukat.
Päättely tapahtuu neulomalla ensin 2 silmukkaa oikein, ja nostaen sitten ensimmäisenä neulomasi silmukan toisen silmukan yli. *Neulo taas 1 silmukka oikein, ja nosta sitten aiemmin neulottu silmukka nyt neulomasi yli*. Toista kohtaa *-* (eli tähtienvälistä ohjetta), kunnes työssäsi on jäljellä enää vain yksi silmukka. Katkaise lanka ja vedä se tämän viimeisen silmukan läpi.
Piilota sitten vielä langanpäät työn sisään parsinneulan tai virkkuukoukun avulla.Nyt tämä ihka ensimmäinen itsetehty rätti pitänee esipestä, ja ottaa sen jälkeen koekäyttöön! Lupaan kertoa myöhemmin millaiseksi rätti osoittautui. Kertokaahan toki tekin, jos teette samanlaisen! :)

Ihanaa, käsitöiden täyteistä päivää sateesta huolimatta!

Ps. Haluaisin vielä kiittää koko sydämestäni kaikkia teitä, jotka olette tykänneet blogini Facebook-sivusta (www.facebook.com/1nurin1oikein). Kannustuksenne ilahduttaa minua suuresti, ja innostaa kirjoittamaan blogiin entistäkin paremmin, entistäkin useammin.

K i i t o s !

1 kommentti:

 1. Ilman muuta teen, nuo reunat näyttävät kivoilta!
  Ostin eilen (taas) hieman Hankoa jemmaan,
  hyvään tarjoushintaan. Lanka kuulemma lopetetaan, kääk!
  Toivottavasti pyyhkii hyvin,
  muista että se paranee käytössä :-)

  VastaaPoista